(Jönköpingsposten, Onsdagen 23/6 - 2010. Text: Carolina Carpvik. Foto: Bea Tigerhielm)
En av Sveriges mest anlitade sångerskor bor i Huskvarna. Hon har stått på samma scener som Carola, Pernilla Wahlgren och Peter Jöback. Men på hemmaplan är Mirja Qee en riktig doldis.
Egentligen hade Mirja inte en aning om att hon kunde sjunga. Visst brukade hon sitta på hästryggen ute i skogen och gala opera så det ekade mellan träden, men därifrån till att stå på en scen är steget långt. Men när hennes syster gifte sig 2001 bestämde sig Mirja för att försöka hylla brudparet med en sång på festen. - Jag hade aldrig öppnat käften innan, så det blev allt lite uppståndelse där. Tydligen kunde jag ju sjunga, säger hon.
 
Sedan gick allt väldigt snabbt. Plötsligt befann hon sig i en liten lokal studio och spelade in en platta åt Pink Floyd hållet och två lugna meditations skivor.
- Jag var så ny, så jag visste ju inte ens hur man skulle sjunga. Plattan blev väl ingen hit direkt, men det är jag rätt glad för idag! Säger hon och ger upp ett gapskratt. Nu har det gått nio år och Mirja är en flitigt anlitad sångerska och trubadur. Ofta packar hon sin skåpbil full med högtalare, lampor, mixerbord och sladdar och sedan bär det av ut på vägarna. Hon har en helt egen rigg på fyra meter och packar upp och ner allting själv. Desutom spelar hon in all bakgrundsmusik själv på hemmaplan. - Så de som anlitar mig får nästan ett helt coverband, fast det bara är jag som kommer, säger hon. Jag vill vara en tjej som skiljer mig från mängden. Därför försöker hon vara så bred och flexibel som möjligt. Hon har en stor variation av låtar för att passa så många åldrar som möjligt. Dansband, schlager, pop, rock, blues...

Doldis tar ton. Att slå igenom som artist är inget sångerskan Mirja Qee från Huskvarna funderar på särskillt mycket. "Då ska man ju helst vara 18 år och snygg. Inte behöver man kunna sjunga heller"...säger hon. Själv har hon just nu fullt upp med spelningar, så semestern får vänta till januari. Mirja sjunger inte bra, utan målar också. Tavlan i bakgrund är ett porträtt.
 
Att hon har vågat satsa så hårt på en karriär som sångerska beror framförallt på att förfrågningarna blev fler och fler. Det började med att hon sjöng i ett band i Bollebygd. Med tiden fick hon allt fler önskemål om att komma själv. På den vägen är det. - Att sjunga är frigörande. Då glömmer jag allt runt omkring och fokuserar bara på det jag gör, förklarar hon. Bröllop, privata fester och företagsspelningar är det som främst upptar hennes tid. Att sjunga för fulla människor på en pub är inte riktigt hennes grej. På en privat spelning blir hon ihågkommen och det leder oftast till nya förfrågningar. Ofta är hon i Göteborgstrakten eller runt huvudstaden. Hon har varit förband till Diggiloo sommarturne, uppträtt tillsammans med Johan Glans och Lennie Norman på Solliden på Öland och stått på samma scen som bland annat Carola, Pernilla Wahlgren, Rednex, Peter Jöback och Black Jack. Men i Jönköpingstrakten har spelningarna varit få. Här är Mirja Qee en riktig doldis.
Att slå igenom och bli en "riktig" kändis är inget som driver henne. Så program som Idol och Talang är ingenting för henne. - Nej, nej, nej! De som kommer fram där syns i ett halvår, sen försvinner de. Fast visst hade det varit jättekul om man kunde få ut en låt på radion någon gång...Men Mirjas största dröm handlar om något helt annat. Hon drömmer om att kunna köpa sig en röd liten stuga vid en sjö, där hon kan gå och fiska när som helst. Det är bondtösen inom henne som längtar ut på landet igen, uppvuxen som hon är mellan Tenhult och Forserum. På den tiden var hon hästtjej och hade ingen aning om att hon en dag skulle stå på scenen och sjunga under artistnamnet Mirja Qee. Vad hon heter egentligen vill hon inte avslöja. Det är bara hennes mamma och några av de närmaste släktingarna som inte kallar henne för Mirja idag. - En natt drömde jag att jag hette Mirja Qee, så då fick det bli så, säger hon och vill inte orda mer om det. Samma signatur finns också att hitta på flera tavlor. Redan i hallen möts man av ett gigantiskt självporträtt på väggen. Mirja berättar att hon tejpade fast duken på vardagsrumsgolvet och kravlade omkring på alla fyra när hon målade det. Idag hinner hon sällan måla längre. Nu tar musiken den största delen av hennes tid. När hon inte jobbar på sin pappas företag vill säga. Där ritas och tillverkas special släpvagnar och Mirja sköter bland annat all marknadsföring och hemsidan. Mirja är något av en kreativ mångsysslare. Hon målar, skriver dikter, gör hemsidor, fotograferar och spelar gitarr. Men det är sången som kommer på första plats i hennes prioriteringar. - Jag drivs av att alltid komma ett steg längre, ett steg högre. Man vet aldrig vem som sitter och lyssnar. Fast jag går hellre den långa vägen än den korta, säger hon. Så länge någon vill lyssna kommer Mirja Qee fortsätta att sjunga.
 
PROFIL Mirja Qee
Aktuell: Enda kvinnliga trubaduren i Sverige som både riggar ljud, ljus och showar själv.
Bor: Lägenhet i centrala Huskvarna.
Yrke: Är sångerska halvtid och jobbar den andra halvan med tillverkning och försäljning av släpvagnar.
Läser: Nej!
Lyssnar på: Favoriten är Eva Cassidy, men lyssnar sällan på musik hemma.
Ser på tv: Polisutredningar/mediumprogram på Tv4 fakta.
Drömresa: Djungeln, för att fiska med stora tjocka rep.
Vill även gå Inka leden i Peru.
Intressen: Musik, måla, fota, fiska & styrketräning.
Hemsida: www.mirja.se
 
 
 
 
 
 
 
  Mirja - En rockbrud som trivs med slit och släp!
(Folkbladet, Jönköping 13/4-07 Text: Jan-Erik Johansson. Foto: Bengt Adolfsson)
 
Rockbrud på scenen bredvid Carola & Peter Jöback eller "knegaren" på familje-företaget hemma i Forserum.
En vanlig arbetsdag för Mirja Qee ser inte ut som många andras. Det kan vara en skitig dag i arbetsoverallen och sedan en lång kväll på scenen framför glada männsikor.

Det är full fart och det sprudlar av energi när man samtalar med Mirja Qee, och så ska det helst vara på scenen också.- Ja, det är full rulle. Jag är helt slut när jag är klar, ha-ha...Fester, bröllop, företagsjippon eller som
förband till Diggiloogänget och schlager-eliten ingår bland underhållerskan Mirjas
 
arbetsplatser. Reportoaren är det mesta, från 60-talet fram till dagens hits och det är jobb var och varannan helg. Sedan några år har Forserumstjejen sjungit i olika konstellationer, senast med ett band från Göteborg, men numera har hon ett eget koncept med förinspelad musik och bara hon på scenen. Men det kan fortfarande vara allt mellan tuff allsångshårdrock till ballader i kyrkan vid bröllop.
Fullängdscd

-Jag bara halkade in på det här så som jag halkar in på det mesta. Det började med att jag sjungit in en sång på telefonsvararen. Någon hörde den där sångsnutten och kände någon och vips så befann sig Mirja i en studio som sångerska i ett projekt som resulterade i en fullängdscd med lite meditativ musik och sång. Då var det en del egen musik, men nu är det i huvudsak andras låtar som gäller.
-Ska du ut och dansa på puben så måste det vara musik som folk känner igen så att de kan sjunga med. Det ska ju helst passa så att alla kan vara med, säger Mirja Qee som om hon ska sätta in sig i ett fack, kallar sig partytrubadur. Att uppträda själv är tufft både för att det inte finns någon annan att skylla på och för att det helt enkelt är hårt arbete med att få ordning på hela den tunga anläggningen. Hon är desutom den enda tjejen i Sverige som underhåller med ett sånt här koncept: Hon fixar ljud och ljus och hela showen själv.
Inte glamoröst
- Å andra sidan så vet jag att det fungerar som jag vill då. Ska du sjunga i en kyrka så kanske kantorn aldrig har hört låten förut eller i alla fall inte hunnit repertera den så bra somman själv vill. Nu vet jag hur resultatet blir. Samma sak om det är flera hundra i publiken p en stor fest, även om det är kämpigt. - Nej, det är väl inte så glamouröst många gånger. En speldag kan ju börja klockan nio på morgonen och hålla på till 3,4,5 på morgonen om det är en bit att åka, vilket det oftast är, säger hon. Men hur det än är så är det den stunden på scenen som driver de flesta artister.
-Ja, det är väl den där kickenman får när man står där. Det här med att man ger något som uppskattas förhoppningsvis, ha-ha..
Att göra hela grejjen själv är en utmaning, men utmaningar får det gärna va, säger hon. Och det har blivit några stycken: Uppväxt mellan Tenhult och Forserum började hon som tonåring rida in och föda upp unghästar och tävla i hoppning. Men i 20 årsåldern lockade stora världen och flyttlasset gick till en kibbutz i Israel. - Jag bodde på kibbutzen i ett år och reste runt med den som utgångspunkt sedan hem igen och jobbade ihop pengar för en ny resa. Till kibbutzen åkte hon med en kompis men blev kvar när hon åkte hem. Nästa resa gjorde hon själv och då blev det Thailand och Indien i ett halvår. Det behövdes en hel del skinn på näsan för att klara sig som ensam tjej. - Det blir ju en del situationer men då gäller det att se ut som om man inte är själv utan har sällskap. - Men det är väldigt lärorikt, man lär sig se saker på ett andra sätt. Det materialistiska betyder inte så mycket egentligen.
Siktar på musiken
Sedan ett par år jobbar hon vid sidan av musiken på familjeföretaget som säljer specialbyggda släpvagnar. Allt från vanliga enkla bilsläp till specialbyggda monster åt långtradare kan det handla om och Mirja berättar lika entusiastiskt om det som om musiken. - Det är roligt, skrattar Mirja som gärnar hoppar upp i traktorn och drar fram ett släp även om hennes mesta arbetsuppgifter gäller fritidssläpen och företagets marknadsföring. "Halkar in på det mesta" säger hon, men det märks tydligt att hon har koll på vad hon sysslar med och vart målet är: Siktet är inställt på musiken som hon hoppas kunna leva på framöver, inte minst med hjälp av marknadsföring på den egenproducerade hemsidan som är ett annat intresse. Där syns också mer av hennes konst i kol och blyerts och en del av hennes dikter som också ingår i artisten/konstnären Mirja Qees repertoar. Namnet Mirja Qee är det artistnamn som hon har i alla offentliga sammanhang och det blir det namnet vi får nöja oss med.
Fiskar gärna
Är det inte slit och släp på dagar eller kvällar så är det fiskespöt och båten som gäller. - Det är min avslappning, jag fiskar hur mycket som helst. Är jag ledig så kan jag vara ute en hel dag. Om tio år då? Jo, leva på sången såklart.
- Drömmålet är en liten röd stuga vid en sjö någongång, säger hon.
 
 
 
 
(Program klart för Gisledagarna: (Västbo Andan 26 april 2006. Therése Martilla)
Gisledagarna går av stapeln helgen den 26-28 maj. En helg av festligheter för hela familjen. Nu står programmet klart. Gisledagarna är känt som den stora folkfesten här i bygden. I år blir festen större än någonsin. Nya traditioner ska skapas med lite förändringar i upplägget. Nytt för i år är att nöjesområdet flyttas till Gisleparken. Marknaden, Karnelevalen och musikunderhållningen blir kvar i centrum. Meningen är att det dagtid ska finnas tid för handel och annat kul i centrum, för att sedan flyttas mot nöjen vid parkområdet.
I år har det arbetats hårt för att alla målgrupper ska nås.
 

Barnens dag
Inne i parkområdet kommer det att finnas en hel del aktivigheter för barnen. Ponnyridning, lekpark, och musikunderhållning av Amy Diamond står på schemat under fredagen. Lördagen blir fullspäckad av Mojjes show. Axels Tivoli kommer vara på plats på den stora parkeringen mellan Gärdesskolan och Gisleparken.
Underhållning för alla
Jämte tivolit placeras ett serverings- och underhållningstält. Det blir trubadur, schlagerkväll, grillning, mat och dryck. Fri entré.
Tältet är öppet både fredag och lördag. Inne i Gisleparken blir det traditionell nattklubb med

 
musikunderhållning av Snok på fredagen och Stollarna och Gunther på lördagen. I Parkhallen blir det ungdomsdisco. Under lördagskvällen annordnas en stor gratiskonsert. Artisterna Linda Bengtzing, Charlotte Perelli, Pernilla Wahlgren, samt Rednex som avslutning.
 
 
 
 

Thin Lizzy Kväll!
28 Oktober:
Hotell Åsen i Anderstorp.
29 Oktober:
Pub Corner i Lidköping.

Stollarna har varit ute på en miniturné som förband till "The Clan". (Brian "Robbo" Robertson från Thin Lizzy, Paulo Mendonca, Imre Daun och Martin Kronlund). Inledningen skedde på Hotell Åsen i Anderstorp där det vimlade av "fans"till den gamle rocklegenden.

 
Kvällen blev mycket uppskattad och ett minne för livet. Lördagskvällen tillbringades på Pub Corner i Lidköping. Likaså där hyllades kungen och grabbarna tillsammans med Stollarna förstås.
 
  Stollarna trivs i trakten KULLTORP (VN)
(Värnamo Nyheter 2005-08-09.
Av: Jeanette Johnsson)

Idrottsdagen i Kulltorp, i lördags, avslutades med att coverbandet Stollarna uppträdde. Magnus Svantesson, i Stollarna, tillbringade sin barndoms somrar
Stollarna är det enda bandet, vad de vet, som har en turnébuss med inbyggd scen. Det tar dem cirka tre timmar att få ut scenen från att de har kommit fram. Tidigare var scenen den bakre delen av bussen men i maj blev det klart med en scendel som går att fälla ut utanför bussen också.i Högshult och trivs i trakten.Melodifestivalsvinnaren "Give me your love" tonar över idrottplatsen. Coverbandet Stollarna håller på och soundcheckar inför kvällens show. Mia Svantesson och Mirja Qee

Stollarna.
Det är namnet på covergruppen som uppträdde i Kulltorp i lördags.
Från vänster: Mia & Magnus Svantesson, Mirja Qee och Anders Jönsson
.
Stollarna har spelat en hel del i trakten tidigare. Bl.a i Anderstorp på sjätte junifirandet och på Gisledagarna.
 
går runt och sjunger.Totalt har de cirka 30 kvadratmeter scen med sig.Att scenen är mobil gör att andra band har lånat den och låtit Stolarna sköta ljudet. Nu senast var det The Ark som lånade scenen. Stollarna består av Magnus Svantesson och Mia Svantesson, från Olsfors mellan Borås och Bollebygd, och av Mirja Qee från Jönköping. Med sig har de också sin ljustekniker Anders Jönsson. - Vi brukar kalla honom vårt ljushuvud, ordvitsar Magnus Svantesson. I den här konstellationen har Stollarna funnits sedan i november. Det var då Mirja Qee kom med i bandet. Bandet hade funnits i ett och ett halvt år före det, med en annan sångerska som hoppade av. Det märks direkt att det är ett glatt och skojfriskt gäng som har kul tillsammans.
Musiker på deltid

Stollarna lever på musiken till 50 procent och jobbar deltid med andra saker. De har cirka 60-70 musikjobb per år. - Ska vi kunna leva på det måste vi ha minst 100 jobb per år, säger Magnus Svantesson. I juli förra året hade Stollarna väldigt mycket jobb. Då hade de gjort mycket reklam för sig själva. Det blev nästan på gränsen till för mycket.- Brytpunkten mellan ett vanligt jobb och musiken är svår. Blir det för mycket så blir det tugnt. Musiken måste vara rolig!
 
 

Coverbandet Epic & Mirja Qee
(Falköpings Tidning 2004-04-30.A. Lindman)
Ny sättning och nya mål. Coverbandet Epic har fått tillökning i sångerskan Mirja Qee från Jönköping.
- Det känns kanon säger Mirja.
Coverbandet Epic har fått en ny sångerska. Hon heter Mirja Qee och

 
kommer från Jönköping och har erfarenhet av liknande projekt sedan tidigare. Gitarristen Magnus Lindström, basisten Dante Enekvist, trummisen Andreas Brobjer och sångerskan Mirja Qee. - Vi kom i kontakt på nätet, förklarar Mirja, som också berättar att hon tidigare har sjungit i många olika sammanhang, men då har det mest varit eget material. Epic - Mirja Qee skall främst inrikta sig på att spela pop och rockcovers från 80 och 90-talet. De nämner artister som Bon Jovi, Christina Agiulera och U2 och erkänner att låtvalet har anpassats efter publiken. - Vi har bestämt att nischen ska vara pop och rock och att vi ska försöka vara så breda som möjligt, berättar Magnus. Bredden ska ligga i en varierad publik. Att vi ska kunna spela på allt från festivaler till bröllop och företagsfester, menar Magnus. Därför har vi gjort sitt låtval utifrån vad publiken vill höra en fredagsafton på dansgolvet.
 

Vill spela hela sommaren.
Det stora målet just nu är att skaffa tillräckligt med spelningar för att kunna syssla med musiken hela sommaren. Ribban ligger, som Dante uttrycker det, på en proffisionell nivå, och samtliga verkar vara villiga att satsa stort. - Vi vill att konserterna ska vara produkten, och att vi ska klara oss endast genom att giga på så många ställen som möjligt, säger Andreas.Något repband har de inga planer på att bli eftersom de hoppas på att det regelbundna spelandet live ska ge dem
tillräcklig lärdom.- Förhoppningsvis kan vi få ihop ett antal gig så att vi kan ha det som sysselsättning hela sommaren,

 
säger Magnus. Repeterandet har problematiserats något genom att Mirja är bosatt i Jönköping. Därför har repetitionsarbetet i mångt och mycket gått ut på att skicka musikmaterial till varandra, öva på varsitt håll och att samlas för att spela på helgerna. Trots detta har det hittills gått väldigt snabbt i utvecklingen.- Hemsidan blev klar i veckan, posters är tryckta och en demo på tre låtar är på gång, berättar Magnus. Idag sker debuten med den nya konstellationen på Terassen i Falköping.- Vi spelar tillsammans med Garret Group som också spelar covers. De kör lite äldre musik, mycket Beatles och Creedence, berättar Magnus. Därmed utlovas en ordentlig coverafton. Debut ikväll och planer på en fullspäckad sommar.
Epic med Mirja Qee har satt målet högt och de har precis börjat!
 
 
Tillbaka